Program 3. juni


Jazzalarmen går!

Siden 2019 har Grenland Jazzforum jobbet med en ny festival, og i juni går jazzalarmen i Ælvespeilet! Kvalitet og nyskaping har vært stikkord, og over 40 musikere kommer med noe av det beste innen moderne jazz. I tillegg til store band har vi unge og eldre lokale talenter på programmet!

Grenland Jazzforum ble i 2018 kåret til årets jazzklubb i Norge av Norsk Jazzforum, og har lang erfaring med festivalarbeid. På vår nye nettside: jazzalarm.no finner du info om festivalen og høstens konserter. Billetter selges på elvespeilet.no. Velkommen til fest!

FREDAG 03.06

Sted: Magdarommet

Gratisarrangement! Krever påmelding ved sms til 911 60 678!

17.15              Introduksjon til Randsonen

17.30 – 19.00  Ransonen: En film av Tom Hovinbøle

Dokumentarfilmen Randsonen er et møte med seks norske musikere og komponister, som alle arbeider innenfor et eksperimenterende felt – Lisa Dillan, Harald Fetveit, Lene Grenager, Øyvind Torvund, Christian Wallumrød og Stian Westerhus. Filmen er tredje del i en trilogi om norsk eksperimenterende musikk, som begynte med filmen «Nor Noise» – om støymusikk – og fortsatte med boken «Lyttekunst» – om fri-improvisert musikk – begge av dokumentarfilmskaper Tom Hovinbøle.

Sted: Foajeen NB! Krever billett!

19.00 – 19.45 – Musikere i støpeskjeen!

I samarbeid med lærere fra musikklinjen har gitaristenEven Helte Hermansen holdt workshop i moderne jazzimprovisasjon for elever ved Skien videregående skole. Even Helte Hermansen er en norsk gitarist som beveger seg et i eksperimentelt landskap i skjæringspunktet mellom jazz og rock. Medvirkende: Sebastian Salte-Tinderholt: gitar, Ruben Msilanga Saua: gitar, Collin Lilius Karlsen: bass, Johannes Fjelldalen Halvorsen: bass, Ola Marius Undrum Grindbakken: slagverk

Sted: Sal 2

20.00 – 21.00 Rune Klakeggs tidsmaskin – urpremiere!

Rune Klakegg, født 1955, vokste opp i Skien, flyttet til Oslo, kom tilbake igjen, og har nå bodd i Skien i 15 år. Fra slutten av 70-tallet gjorde han seg bemerket som pianist og keyboardist i en lang rekke band: Guttorm Guttormsen kvartett, Cutting Edge, Out to Lunch, Søyr, Rune Klakegg trio, Fuzzy Logic, Lonely Woman, Scheen Jazzorkester. I alle disse bandene har han vært aktiv både som musiker og komponist. Og nå i 2022 føler han et behov for å fortelle folk her i Grenland hva han har holdt på med i alle disse årene. Klakegg har satt sammen en kvintett med noen av de fineste musikerne i området (og en fra Mjøndalen!): André Kassen – saxofon, Magnus Aannestad Oseth – trompet, Jan Olav Renvåg – bass, Stig Sjøstrøm – trommer og seg selv på piano og synth. Repertoaret er arrangert spesielt for dette bandet, og låtene er hentet fra en 40 års periode, helt fra tidlig åttitall, da han bodde på Riddervolds plass med Briskebytrikken skramlende ned bakken og utsikt over det som foregikk rundt Narvesenkiosken, til nåtida i Saudegata Vest, Nordre bydel, der han har bodd siden han flyttet til Skien. Melodiøse temaer, impresjonistiske stemninger, groove-baserte låter med litt syre og lang ettersmak, en tango, en vals, noe som nærmer seg pop. Og så blir det vel litt prat fra scenen, for det har jo skjedd noe på disse 40 årene.

Sted: Sal 2

21.30 – 22.30 Eyolf Dale Trio

At Grenland er et arnested for fantastiske musikere er konsert nummer to i Jazzalarms hovedprogram et godt bevis på. Pianist Eyolf Dale og trommeslager Audun Kleive, begge fra Skien, trekker med seg bassist Per Zanussi inn i en melodisk- og rytmisk utforskende verden, gitt form og retning av Eyolf Dale. Som komponist og utøver føyer Dale sammen elementer fra Jazz og klassisk, men med en helt særegen lyrisk signatur, støttet og tydeliggjort gjennom et tett og dynamisk samspill med to av landets mest kompetente rytmekunstnere; Per Zanussi og Audun Kleive. Musikken er dokumentert på albumet Being fra 2021, som ble møtt med velfortjente superlativer i inn- og utland:

The music is serene, beautiful, and profound, marrying a subtle groove with intense lyricism. The music is rooted in jazz while also having a classical approach. The trio makes a powerful, nuanced musical statement that is precise and deeply emotive. (5 Finger Review).

Eyolf Dale Trio er nettopp ferdig med innspillingen av sitt etterlengtede album nummer to, og under Jazzalarm vil trioen fremføre deler av dette materialet.

Musikkskribent Tor Hammerøs skriver om Eyolf Dales trio: Dette er et kruttsterkt kollektiv med tre framifrå individualister. De er så tilstede i det de gjør og viderebringer at musikkelskere bør sikre seg dette påfyllet så raskt og så ofte som mulig.

Sted: Hovedscenen (Sal 1)

23.00 – 00.00 Frode Haltli og Avantfolk

Avant Folk er et stjernelag bestående av 10 musikere ledet av akkordeonisten Frode Haltli. Ensemblet hans har siden debuten i 2017 blitt et ettertraktet band, som har spilt på bl.a. Vossajazz, Nattjazz i Bergen, Nasjonal Jazzscene Victoria og Riksscenen i Oslo, og større jazzfestivaler i Europa. Det er tale om et spellemannslag helt utenom det vanlige; et kollektiv av enestående solister, hvor ringrever som bl.a. Ståle Storløkken og spennende nykommere som Oddrun Lilja Jonsdottir og Siv Øyunn Kjenstad setter sitt preg. Musikkanmelder i Dagens næringsliv, Adun Vinger, treffer spikeren på hodet: Haltli har samlet et unikt, stort ensemble som evner å koble eksperimentell folkemusikk, jazz, kammermusikk og noe annet, «ukategoriserbart», i en besnærende, vakker og tidvis ekstatisk transefrembringende miks, underlig lett å like.

Avantfolk er:

Frode Haltli – trekkspill, Selma French Bolstad – hardingfele og vokal, Hans P. Kjorstad – fele, Hildegunn Øiseth – trompet og bukkehorn, Rolf-Erik Nystrøm – saxofon, Oddrun Lilja – gitar, Juhani Silvola – gitar, Ståle Storløkken – orgel og synth, Fredrik Luhr Dietrichson – kontrabass, Per Oddvar Johansen – trommer